Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Για τις εκδόσεις δήγμα

Οι εκδόσεις δήγμα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2009 από τους συγγραφείς Θανάση Τριαρίδη και Κυριάκο Αθανασιάδη. Ο αρχικός σκοπός τους ήταν το να συγκεντρώσουν εκδοτικά (σε στερεοτυπικές εκδόσεις) τα βιβλία των δύο συντελεστών τους που είτε εκδόθηκαν μέσα στα τελευταία 20 χρόνια σκορπισμένα σε πολλούς εκδότες (και, κατά το πλείστον, έχουν πλέον πολτοποιηθεί) είτε είναι ανέκδοτα. Ωστόσο, σιγά-σιγά ο άξονας αυτός διευρύνεται και προς άλλους συγγραφείς που μπορούν να εκφράσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.



Οι εκδόσεις
δήγμα στηρίζονται στην εθελοντική και απλήρωτη εργασία των συντελεστών τους και λειτουργούν στη βάση της ανθρώπινης σχέσης και της αλληλοπροσφοράς. Από την πρώτη στιγμή συμμέτοχος παντοειδώς στο εγχείρημα ήταν ο εκδότης και μεταφραστής Γιάννης Ευαγγέλου (εκδόσεις διάπυροΝ * http://diapyron.com/), καθώς και ο προγραμματιστής Στέλιος Ιγνατιάδης. Από το καλοκαίρι του 2010, στην εκδοτική ομάδα προστέθηκε και ο νέος ποιητής και φιλόλογος Κωνσταντίνος Ποζουκίδης.


Οι εκδόσεις δήγμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και μη κερδοσκοπικές. Τα όποια έσοδα του κάθε βιβλίου (είτε καλύπτουν το κόστος του είτε όχι) θα αναχρηματοδοτούν το επόμενο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα. Έτσι, αν αντέξουν, σε βάθος χρόνου θα συγκεντρώσουν ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κάθε συγγραφέα τους, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όποιον θελήσει να το βρει.

Μπορεί κανείς να δει το όλο εγχείρημα ως μία προσπάθεια αυτόνομης παρουσίας μέσα σε μια εκδοτική πραγματικότητα, μια «βιβλιοπαραγωγή» που με το (προσχηματικό ή πραγματικό) επιχείρημα της «αναλογίας κόστους-κέρδους» αποκλείει εκφραστικές απόπειρες που δεν απευθύνονται/υπάγονται στο προ-ετοιμασμένο/προ-κατασκευασμένο «αναγνωστικό κοινό». Όλες αυτές οι απαίσιες λέξεις («βιβλιοπαραγωγή», «αναγνωστικό κοινό», «αγορά», «αναλογία κόστους-κέρδους») από καιρό έχουν κουράσει τους συντελεστές του δήγματος , οι οποίοι, ως μεγάλα παιδιά πια, διεκδικούν το δικαίωμά τους όχι μόνο να μην τις προφέρουν (που, έτσι κι αλλιώς, ποτέ δεν το έκαναν) αλλά και να μην τις ακούν.

Τα βιβλία των εκδόσεων δήγμα (λογοτεχνία εν αρχή και –ενδεχομένως– δοκίμιο σε μια επόμενη φάση), ανεξάρτητα από την έντυπη έκδοσή τους, μπορούν να κυκλοφορούν στο Ίντερνετ και να αναπαράγονται ελεύθερα από κάθε «πνευματικό δικαίωμα» (άλλη απαίσια λέξη). Οι έντυπες εκδόσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν για λίγο – ας πούμε για μια δεκαετία: στον (ήδη παρόντα και διαρκώς ελαύνοντα) κόσμο των ηλεκτρονικών αυτο-εκδόσεων μηδενικού κόστους, η έννοια του «πνευματικού δικαιώματος» θα είναι μια παλιά μπούρδα. Μας ανήκει ό,τι αγαπήσαμε με πάθος μεγαλύτερο από την ασφάλεια της ιδιοκτησίας μας: ακόλουθα, ο χρόνος ανήκει σε όσους τον χάνουν κι η γη σε όσους την περπάτησαν αφήνοντας πίσω τους χνάρια ή ανάσες, μα όχι σύνορα.

Οι εκδόσεις δήγμα ενδέχεται (χωρίς όμως αυτό να είναι και απαραίτητο) να φιλοξενήσουν (με τους ίδιους όρους) και άλλους συγγραφείς – με ανάλογη οπτική για το βιβλίο, τη λογοτεχνία και τον κόσμο γενικότερα.


Εκδόσεις δήγμα – Φθινόπωρο του 2009




***



ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ δήγμα - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010:


θανάσης τριαρίδης
Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα, 2009

θανάσης τριαρίδης
Το τρυφερό μαχαίρι του Πέτρο Μπόλε
και άλλες τρεις ιστορίες δακρύων, 2010

κυριάκος αθανασιάδης
Κακορραφίες – το έπος, 2009

κυριάκος αθανασιάδης
Ιστορίες Υπερβολής, 2010


ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ:

νίκος μπόνου
Ιωάννης Σβαν – Ιστορίες ενός νεκροζώντανου